Totalul afișărilor de pagină

acasa

miercuri, 21 ianuarie 2015

VINUL FIERT


Istoria vinului fiert

Ce ne poate incalzi mai bine sufletele, acum iarna, decat o cana de vin fiert? Prepararea este usoara precum prepararea unei placinte si, la fel ca placinta, vinul fiert face ca in casa sa miroasa… hmm… delicios!
In Germania este cunoscut sub numele de Glühwein, Vin Chaud in Franta si Glogg in Suedia, aceasta bautura fierbinte face deliciul iernii.
Initial, cunoscut sub numele “Hipocris”, dupa numele unui medic, aceasta bautura a fost de multe ori servita la petreceri pentru copii in epoca victoriana. In acea perioada, ingredientele comune erau vinul francez, mierea si scortisoara. In ultimii ani, vinul fiert a devenit foarte popular fiind frecvent servit la ocazii festive si la petreceri. Ingredientele sunt aproape intotdeauna naturale, sporind, astfel, beneficiile pentru sanatate. Pot fi adaugate miere si cuisoare, dar se poate adauga, de asemenea, coniac si zahar brun. Alegerile sunt, insa,  nelimitate, atata timp cat ingredientul de baza este vinul rosu.
In Germania si Franta, vinul fiert este, in general, facut din vin rosu incalzit, cu batoane de vanilie si de scortisoara adaugate.
Polonezii recunosc beneficiile pentru sanatate ale vinului fiert, urmand exemplul germanilor si al francezilor, dar se bucura, de asemenea, si de berea fiarta, care are un gust dulce. Aceasta bautura a devenit foarte populara in multe parti ale Poloniei.
Glögg este numele vinului fiert in tarile scandinave. Principalele ingrediente sunt zaharul sau siropul si, pentru a-i creste taria, se adauga alcool – vodca sau brandy. O optiune nonalcoolica este aceea de a utiliza fructe in loc de vin.

Reteta de vin fiert (portii: 4)

Ingrediente
1/2 litri de vin rosu
3 portocale; una intreaga, celelalte doua taiate in sferturi
15 cuisoare
1 lamaie taiata in 4 sferturi
6 linguri de zahar
scortisoara
o bucata de ghimbir, curatata si taiata in jumatate
55 g stafide

Mod de preparare

Din cele 3 portocale, ia portocala intreaga si infige cuisoarele in ea.
Pune intr-o cratita portocala si cuisoarele, celelalte doua portocale taiate in sferturi, jumatatile de lamaie, ghimbirul, scortisoara si stafidele. Se amesteca bine toate ingredientele, dupa care se toarna vinul.
Se lasa la foc mediu amestecand bine. Dupa 5 minute, se adauga zaharul si se amesteca bine cu o lingura.
Se lasa vinul sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute, pentru a permite ca aromele sa se infuzeze.

Lasa vinul sa se raceasca putin inainte de servire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu