Istoria vinului fiert
Ce ne poate
incalzi mai bine sufletele, acum iarna, decat o cana de vin fiert? Prepararea
este usoara precum prepararea unei placinte si, la fel ca placinta, vinul fiert
face ca in casa sa miroasa… hmm… delicios!
In Germania este
cunoscut sub numele de Glühwein, Vin Chaud in Franta si Glogg in Suedia,
aceasta bautura fierbinte face deliciul iernii.
Initial,
cunoscut sub numele “Hipocris”, dupa numele unui medic, aceasta bautura a fost
de multe ori servita la petreceri pentru copii in epoca victoriana. In acea
perioada, ingredientele comune erau vinul francez, mierea si scortisoara. In
ultimii ani, vinul fiert a devenit foarte popular fiind frecvent servit la
ocazii festive si la petreceri. Ingredientele sunt aproape intotdeauna naturale,
sporind, astfel, beneficiile pentru sanatate. Pot fi adaugate miere si
cuisoare, dar se poate adauga, de asemenea, coniac si zahar brun. Alegerile
sunt, insa, nelimitate, atata timp cat
ingredientul de baza este vinul rosu.
In Germania si
Franta, vinul fiert este, in general, facut din vin rosu incalzit, cu batoane
de vanilie si de scortisoara adaugate.
Polonezii
recunosc beneficiile pentru sanatate ale vinului fiert, urmand exemplul
germanilor si al francezilor, dar se bucura, de asemenea, si de berea fiarta,
care are un gust dulce. Aceasta bautura a devenit foarte populara in multe
parti ale Poloniei.
Glögg este
numele vinului fiert in tarile scandinave. Principalele ingrediente sunt
zaharul sau siropul si, pentru a-i creste taria, se adauga alcool – vodca sau
brandy. O optiune nonalcoolica este aceea de a utiliza fructe in loc de vin.
Reteta de vin fiert (portii: 4)
Ingrediente
1/2 litri de vin rosu
3 portocale; una intreaga, celelalte
doua taiate in sferturi
15 cuisoare
1 lamaie taiata in 4 sferturi
6 linguri de zahar
scortisoara
o bucata de ghimbir, curatata si taiata
in jumatate
55 g stafide
Mod de preparare
Din cele 3
portocale, ia portocala intreaga si infige cuisoarele in ea.
Pune intr-o
cratita portocala si cuisoarele, celelalte doua portocale taiate in sferturi,
jumatatile de lamaie, ghimbirul, scortisoara si stafidele. Se amesteca bine
toate ingredientele, dupa care se toarna vinul.
Se lasa la foc
mediu amestecand bine. Dupa 5 minute, se adauga zaharul si se amesteca bine cu
o lingura.
Se lasa vinul sa
fiarba la foc mic timp de 20 de minute, pentru a permite ca aromele sa se
infuzeze.
Lasa vinul sa se
raceasca putin inainte de servire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu