Totalul afișărilor de pagină

acasa

joi, 12 februarie 2015

Piftie de porc


Piftie de porc

Bătrâni își aduc aminte că Moșilor de iarnă li se mai spunea și Moșii de piftii sau sâmbăta piftiilor. Se spune că aceasta este singura zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă nu erau mâncate în totalitate în aceeastă zi, a doua zi erau aruncate deoarece, se spune că frigurile și-ar face apariția în timpul verii.
Se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. În concluzie,  aceasta zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.


Piftie de porc
două picioare de porc ("adidași")
un rasol de porc
o țelină
un morcov
un păstârnac
o linguriță piper boabe
4 caței de usturoi
câteva lingurițe de sare

Fierbem carnea de porc cu legumele și piperul, apoi amestecăm supa rezultată cu usturoiul frecat și o turnăm peste bucatelele de carne fiarta dezosată. După care lăsăm frigiderul să facă restul... nu-i așa că este simplu?
Dar să vedem cum se face serios piftia: deci,punem oasele și carnea de porc într-o oală încăpătoare și turnăm peste ele apă cât să le depășească cu circa trei degete, apoi le punem la fiert. Prima apă în care fierbe carnea este bine să o aruncăm fiindca în ea iese sângele din carne. Aruncăm apa și punem din nou carnea la fiert împreună cu legumele curățate și tăiate cât să încapă în cratiță. Este indicat să adugăm o linguriță cu boabe de piper (întregi) și cîteva lingurițe cu sare (dupa gustul fiecăruia). Acoperim cratița și lăsăm să fiarbă la foc mic timp de cateva ore (eu le-am fiert aproximativ doua ore și jumătate). După care scotem carnea și legumele din supa rezultată; desprindem carnea de pe oase și o tăiem bucățele mici, iar legumele le tocăm în funcție de preferințe. Punem câteva bucățele de legume pe fundul fiecarui vas, avand grijă să le distribuim cât de căt uniform, apoi punem bucățile de carne. Curățăm patru caței de usturoi, îi pisăm și îi frecăm cu sare și puțin ulei până când obținem o cremă albă. Strecurăm supa piftiei și înlăturăm din grasimea adunată deasupra și o lăsăm puțin la răcit după care adăugăm mujdeiul de usturoi (supa nu trebuie să fie fierbinte atunci cand o amestecăm cu usturoiul). Dăm la rece vasele cu piftia de porc pentru a se întări.

Pun pariu că nu ştiați că  Piftia este bună pentru păr, ten, unghii, nu îngraşă şi este bună şi în alimentaţia copiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu