Pasca cu aluat de pandișpan
Cel mai iubit desert din perioada Paștelui
este Pasca, un preparat tradițional
care nu lipsește de pe masa festivă (alături de ouăle roșii, de drob, de stufat
și de cozonac), ea întreține o atmosferă gastronomică dedicată spiritului sărbătorilor
pascale.
Să împodobim masa festivă cu un preparat
tradițional de excepție pregătind în acest an pasca cu blat de pandișpan.
Pentru pandișpan:
-
3 ouă;
-
5 linguri de făină;
-
3 linguri de zahăr;
-
1-2 linguri de ulei;
-
o linguriță de suc de lămâie;
-
coajă rasă de lămâie sau de portocală;
-
unu sau doua pliculețe de zahar vanilat;
- un praf de sare;
Pentru umplutură:
-
500 g de brânză de vaci;
-
150-200 g de zahăr;
-
o lingură de făină;
-
3 ouă;
-
zahăr vanilat;
-
esență de vanilie, portocală sau lămâie;
-
100 g de stafide.
Mai întâi facem pandișpanul. Separăm gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat până
se întărește spuma. Adăugăm zahărul și sucul de lămâie și continuăm amestecarea
ingredientelor. Încorporăm gălbenușurile, cojile de citrice și zahărul vanilat.
Turnăm treptat făina astfel încât să nu se lase spuma obținută.
Pregătim o tava, de preferat una cu
margine detașabilă, apoi turnăm compoziția de pandișpan și o introducem în cuptor pentru 5-10 minute.
Între timp pregătim umplutura. Amestecam într-un bol brânza, gălbenușurile (separate de
albuș), zahărul, aromele și stafidele, după care turnăm și albușurile bătute
spumă. Amestecăm totul bine pentru a obține o cremă fină.
După ce s-a mai întărit pandișpanul, turnăm deasupra crema de brânză
și introducem din nou tava la cuptor pentru o jumătate de oră.
Preparatul este gata când brânza este ușor
rumenită
Scoatem tava din cuptor și lăsăm să se răcească în formă. La servire putem presăra
zahăr pudră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu