Pâinea
care „împachetează“ bucăţi de carne, asezonate cu verdeţuri şi legume – iată o
„delicatesă“ pe care omul o cunoaşte din antichitate. Şi totuşi, denumirea
celebrelor felii de pâine care ascund un amestec dibaci pregătit este de dată
relativ recentă.
În
secolul I î.Hr., combinaţia de nuci şi mere strivite, mirodenii şi vin, pusă
între lipii, era mâncarea de bază a evreilor care construiau oraşele egiptene;
ea este considerată, de altfel, precursoarea sandvişurilor din ziua de azi.
Apoi,
în perioada medievală, felii zdravene de pâine erau folosite pe post de
farfurii, deasupra cărora se puneau bucăţi de carne. La final, „farfuria“ era
mâncată sau aruncată, în funcţie de cât de sătul era meseanul.
Legenda
spune că lordul John Montagu, al IV-lea Earl de Sandwich (1718-1792), a cerut
să-i fie adusă, aparent pentru a nu se ridica de la masa unde juca cărţi, „o
bucată de carne de vită, puţin sărată, între două felii de pâine“, pentru ca
grăsimea să nu i se lipească de mâini.
„Bucăţile
de carne caldă“ – cum apar în jurnalul istoricului Edward Gibbon, pe la
mijlocul secolului al XVIII-lea – au păstrat numele lordului, nu pentru că el
ar fi inventat acest fel de mâncare, ci mai degrabă datorită popularităţii lui
în rândul prietenilor lordului Sandwich (care au început să comande: „daţi-mi
la fel ca lui Sandwich!“).
John Montagu, al IV-lea Earl de Sandwich
Înainte
de a i se da numele lordului, felul de mâncare apare consemnat în istoriile
vremii drept „pâine şi carne“ sau „pâine şi brânză“.
În
SUA, sandvişul a fost introdus în 1840 de englezoaica Elizabeth Leslie, care
menţiona, în cartea ei de bucate Instrucţiuni pentru bucătărie, o reţetă de
sandvişuri cu şuncă (principala diferenţă între sandvişurile americane şi cele
britanice – la care se folosea orice fel de carne).
Cu
timpul, masa de seară s-a servit din ce în ce mai târziu în zi, supele calde au
fost înlocuite, treptat, cu feluri de mâncare uşor de preparat, făcute din
resturi.
La
începutul anilor 1900, acest fel de mâncare era atât de des întâlnit în dieta
americanilor, astfel încât brutăriile au început să vândă pâine feliată pentru
a uşura realizarea sandvişurilor. Astfel, de pe masa unui lord, sandvişul a
devenit un fel de mâncare uşor de făcut, uşor de luat la pachet, mâncarea
preferată a şcolarilor şi a muncitorilor de pretutindeni, cel mai răspândit fel
de sandviş american fiind cel făcut din şuncă, salată verde şi felii de roşie.
Sursa: historia, topfoodfacts.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu