Unul dintre felurile de mâncare nelipsite de pe masa oricărui român în zilele de Paşte este drobul. O variantă a preparatului românesc se întâlneşte la scoţieni şi se numeşte haggis, cu menţiunea că acela este fiert în burtă de oaie şi nu conţine cantitatea impresionantă de verdeţuri precum drobul românesc.
Bunătatea pe care o
punem pe masă şi o numim drob de miel are
ca ingrediente principale măruntaiele acestui animal adică: ficat, plămâni,
inimă şi rinichi, la care se adaugă cantităţi mari de ceapă verde, mărar,
pătrunjel, usturoi şi leuştean. De asemenea, pentru preparare mai avem nevoie
de pâine înmuiată în lapte.
Măruntaiele se fierb
după care se trec prin maşina de tocat. Se adaugă sare şi piper şi se amestecă
cu verdeaţa tocată şi ea. Prapurul mielului se pune în tavă şi se toarnă
amestecul de carne.
O variantă de
preparare este cea cu aluat în loc de prapure, însă în mai toate
variantele culinare se aşază în mijloc ouă fierte.
Drobul de miel este un fel de mâncare foarte apreciat la noi, care
se serveşte în timpul Sărbătorilor Pascale, alături de pasca cu brânză şi ouă
roşii.
În SUA însă, un
astfel de preparat este interzis deoarece conţine plămâni de oaie, organe
considerate toxice pentru sănătatea umană.
Pentru creştini,
sacrificarea mielului de Paşte semnifică jertfa lui Hristos pentru salvarea
neamului omenesc. După alţii, obiceiul sacrificării acestui animal ar fi fost
specific păstorilor din Orient care se mutau din loc în loc alungaţi de secetă.
Ei sacrificau un miel înainte de plecare având credinţa că vor fi feriţi în
acest fel de spiritele rele, în timpul călătoriei. Cu sângele mielului, ungeau
stâlpii şi beţele de la corturi.
Sursa: historia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu