Istoria Tartei
Tatin începe prin anul 1851 și este legată oarecum și de numele lui Napoleon al
III-lea. Acesta a cumpărat în regiunea Lamotte-Beuvron din Sologne, un domeniu
uriaș în care dorea să investească mult. Adaptându-se din mers schimbărilor, un
localnic, Jean Tatin, și-a transformat propria casă în hotel, pentru a putea
primi pe cei interesați de dezvoltarea regiunii. Hotel Tatin este locul în care
s-a născut tarta.
Autoarea (Stephanie)
este una dintre cele două fiice ale lui Jean Tatin, care au preluat hotelul
după moartea tatălui lor. Aceasta,
uitând într-o zi să prepare desertul, în grabă, a pus într-un vas tapetat cu
unt merele şi zahărul, uitând de aluat. Când a scos merele de la cuptor să
verifice dacă s-au făcut, şi văzând că acestea nu sunt prezentabile, le-a
acoperit cu aluat. După ce le-a scos din cuptor, cu toate că a procedat invers,
ea a insistat să le servească tartele clienţilor săi. Aceste tarte savuroase
(cu reţetă inversată) au avut un asemenea succes, încât au ajuns să fie servite
în cele mai mari restaurante.
Tartă cu dovleac
Dovleacul,
aliment specific toamnei și îndrăgit pentru gustul dulce foarte plăcut, deține
proprietăți nutritive cu beneficii multiple pentru sănătate.
Suntem cu
ochii pe el de cum apare în piaţă şi până se termină.
Astăzi vă prezint o delicioasă tartă cu dovleac!
Ingrediente
aluat: (8 porţii)
320 g făină
100 ml ulei de
măsline
120 ml apă
½ praf de copt
1 vârf de
linguriță de sare
Umplutura:
dovleac ras
1 lingură zahăr
1 linguriţă
scorţişoară
Mod de
preparare
1. Facem un
aluat din făină apă și ulei. Frământăm foarte puţin, strivind amestecul cu
podul palmei de 5-6 ori, pentru ca aluatul să se omogenizeze. Formăm o minge de
aluat, învelim în folie alimentară şi îl dăm la frigider minim 30 minute.
2.Scoatem
aluatul cu 10 minute înainte de a-l întinde şi apoi îl punem cu tot cu formă
înapoi la rece, până când îl băgăm în cuptor.
3.Coacem aluatul
cam 15-20 de minute la 180°C (depinde foarte mult de cuptor–trebuie ca alatul
să capete o nuanţă aurie).
4.După 15 minute
scoatem aluatul şi adăugăm dovleacul călit (15 minute la foc mic cu 1 lingură
de zahăr şi 1 linguriţă de scorţişoară). Am ras deasupra şi puţin aluat; dar
merge şi fără.
5.Dăm la cuptor
pentru 20 minute la foc mic. Scoatem tarta, o pudrăm cu puţină scorțișoară și o
lăsăm să se răcească.
Beneficiile dovleacului
Acest rod
principal al sezonului rece este surprinzător de bogat în antioxidanți și
vitamine, putând fi inclus în numeroase rețete sănătoase și apreciate.
Pe lângă
faptul că furnizează un număr mic de calorii, dovleacul este o sursă generoasă
de vitamina A, antioxidanți flavonoizi polifenolici și carotenoizi, nutrienți
care s-au dovedit esențiali stării de sănătate în numeroase demersuri
științifice de specialitate.
- Îmbunătățirea vederii.
- Stimularea pierderii în greutate.
- Diminuarea riscului de cancer.
- Protecția suplimentară a pielii.
- Îmbunătățirea stării de spirit.
- Refacerea mai rapidă după depunerea efortului fizic.
- Întărirea sistemului imunitar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu