Totalul afișărilor de pagină

acasa

miercuri, 19 noiembrie 2014

ISTORIA TARTEI

Istoria Tartei Tatin începe prin anul 1851 și este legată oarecum și de numele lui Napoleon al III-lea. Acesta a cumpărat în regiunea Lamotte-Beuvron din Sologne, un domeniu uriaș în care dorea să investească mult. Adaptându-se din mers schimbărilor, un localnic, Jean Tatin, și-a transformat propria casă în hotel, pentru a putea primi pe cei interesați de dezvoltarea regiunii. Hotel Tatin este locul în care s-a născut tarta.
Autoarea (Stephanie) este una dintre cele două fiice ale lui Jean Tatin, care au preluat hotelul după moartea tatălui lor. Aceasta, uitând într-o zi să prepare desertul, în grabă, a pus într-un vas tapetat cu unt merele şi zahărul, uitând de aluat. Când a scos merele de la cuptor să verifice dacă s-au făcut, şi văzând că acestea nu sunt prezentabile, le-a acoperit cu aluat. După ce le-a scos din cuptor, cu toate că a procedat invers, ea a insistat să le servească tartele clienţilor săi. Aceste tarte savuroase (cu reţetă inversată) au avut un asemenea succes, încât au ajuns să fie servite în cele mai mari restaurante.

Tartă cu dovleac
Dovleacul, aliment specific toamnei și îndrăgit pentru gustul dulce foarte plăcut, deține proprietăți nutritive cu beneficii multiple pentru sănătate. 
Suntem cu ochii pe el de cum apare în piaţă şi până se termină.

Astăzi vă prezint o delicioasă tartă cu dovleac!

Ingrediente aluat: (8 porţii)
320 g făină
100 ml ulei de măsline
120 ml apă
½ praf de copt
1 vârf de linguriță de sare

Umplutura:
dovleac ras
1 lingură zahăr
1 linguriţă scorţişoară



Mod de preparare
1. Facem un aluat din făină apă și ulei. Frământăm foarte puţin, strivind amestecul cu podul palmei de 5-6 ori, pentru ca aluatul să se omogenizeze. Formăm o minge de aluat, învelim în folie alimentară şi îl dăm la frigider minim 30 minute.
2.Scoatem aluatul cu 10 minute înainte de a-l întinde şi apoi îl punem cu tot cu formă înapoi la rece, până când îl băgăm în cuptor.
3.Coacem aluatul cam 15-20 de minute la 180°C (depinde foarte mult de cuptor–trebuie ca alatul să capete o nuanţă aurie).
4.După 15 minute scoatem aluatul şi adăugăm dovleacul călit (15 minute la foc mic cu 1 lingură de zahăr şi 1 linguriţă de scorţişoară). Am ras deasupra şi puţin aluat; dar merge şi fără.
5.Dăm la cuptor pentru 20 minute la foc mic. Scoatem tarta, o pudrăm cu puţină scorțișoară și o lăsăm să se răcească.

Beneficiile dovleacului
Acest rod principal al sezonului rece este surprinzător de bogat în antioxidanți și vitamine,  putând fi inclus în numeroase rețete sănătoase și apreciate.
Pe lângă faptul că furnizează un număr mic de calorii, dovleacul este o sursă generoasă de vitamina A, antioxidanți flavonoizi polifenolici și carotenoizi, nutrienți care s-au dovedit esențiali stării de sănătate în numeroase demersuri științifice de specialitate.
- Îmbunătățirea vederii. 
- Stimularea pierderii în greutate. 
- Diminuarea riscului de cancer. 
- Protecția suplimentară a pielii. 
- Îmbunătățirea stării de spirit. 
- Refacerea mai rapidă după depunerea efortului fizic. 
- Întărirea sistemului imunitar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu